lördag 28 juli 2007

Så var den dagens tapetande över...

Något tidigare än alla anat!
Orsaken? Jo, om man vill ha snyggt uppsatta tapeter på väggen krävs det att de är hela. Det var inte våra.
För två veckor sedan när vi var och kikade på tapeter i Västerås på Runes färger valde vi en Boursantapet med namnet Etage, en easyup. I affären frågade vi som noviser ska, hur många våder får vi ut från varje tapet? (Etagen är en mkt snygg mönsterpassningstapet) Hjälpredan i butiken knappade på sin dator och svarade sen med 2.50m i takhöjd får ni ut 4 våder från varje tapet. Strålande!
Hem åkte vi och mätte alla väggar, 2m = 4 våder, Etage skulle räcka om vi köpte två rullar eftersom man då får ut 4 på varje rulle... Döm om vår förvåning när vi idag rullade ut rullen och bara fick ut 3 våder, rullen som utlovats skulle vara 11m lång eftersom det var mönsterpassning är bara 10.05m lång. Här börjar en viss irritation visa sig...
En sak man ska tänka på när man köper tapeter är att kolla att det är samma trycknummer på de rullar man har, är det inte det kan det vara en viss nyansskillnad mellan rullarna. Om man mot förmodan skulle ha olika trycknummer och man inte kan ordna fram så att det blir samma ska man sätta rullen med "fel" trycknummer runt ett hörn för då syns inte den eventuella skillnaden. (Tänk som att sätta ett nytt pappersark bredvid ett gammalt)
Nåja, eftersom våra rullar inte räckte ringde vi ner till färghuset i Eskilstuna och javisst de har en rulle av Etage, dock med fel trycknummer, men den ska ju runt ett hörn så varför inte? I samma veva går pappa in för att räkna ut sovrummet, vi har tillräckligt med tapet till det men om jag fick tag på en rulle till skulle det inte skada, kan vara bra om man skulle göra fel någonstans. Glad i hågen sparkar jag igång bilen och åker till affären.
I affären finns min rulle Etage, min rulle med ECO Balans har de inte ens hört talas om...
Eco balans finns inte, kanske den är en rent västeråsiskt tapet? =)
I det här ögonblicket ringer sambon för att informera om att våra befintliga rullar med Eco är transportskadade, som om det också skulle behövas? Jo, tapeten är inte rullade i jämna rullar så att kanten är knöglig, inte så snyggt på en kant i kant tapet. Endast en rulle har klarat sig, blir till att fara till västerås på måndag för att beställa nya och lämna tillbaka de gamla. Bättre rabatt ska vi ha!
Nog om trasiga tapeter nu.

Tidigare imorse satte vi upp taklister i Victors rum, tänk på att när man sätter taklister ska de vara något längre än själva väggen. Detta för att om man girsågar hörnen blir de tätare om man får trycka dit listen. Snyggt blev det och bilder kommer förhoppningsvis ikväll. (Kameran kvar i huset med sambon) Just för tillfället jobbar han med att sätta upp dörrfoder inne i Victors rum och sen ska golvlisterna dit. Dörrfodret girsågas givetvis också uppe i hörnen för att göra det så snyggt som möjligt. Efter tips från pappa sätts listerna en tumstocks bredd in från kanten av dörrkarmen, allt för att få samma avstånd på dörrar som sitter i närheten av varandra.
Diskussioner pågår hurvida golvlisterna ska girsågas eller inte, jag röstade för inte men sambon har nog lyckats övertala mig om att de också ska girsågas. Detta för att vi har vita golvlister, lägger man dem bara omlott så kanske det syns mycket mer än om vi hade haft mörka. Så eftersom jag inte är med och sätter dem nu så kommer de nog att vara girsågade ute i hörnen de också =) Oddset är nog 1 mot 1 på det!

Någon undrar säkert om jag bara tog ledigt från byggandet för att vi inte kunde tapetsera idag. Nej, det gjorde jag inte, jag bloggar ju =) Eller nej jag ska faktiskt packa saker hemma i lägenheten, någon måste ju göra det. Eller idag ska jag sortera ut skräp från teknikgarderoben, kan nog öppna dataaffär för antika datorer efter det... Båda är vi ekorrar, allt är bra ha saker.
Det är väl dags för det snart då.

Imorgon är det dags att tapetsera igen, vi ska börja med kök, vardagsrum och hallar. Varför inte idag då? Ingen hade lust efter missödena med sovrummets tapeter och Etagetapeten. Därför!
Imorgon åker vi igen!
Kram på er

2 kommentarer:

Klas sa...

Hej, fint hus.
Alltid intressant att läsas andras byggbloggar :)

Det gäller att se fram emot den dagen man kan flytta in, utan att bli frustrerad över att den inte inträfffar nu...

Har du inga bilder av huset som helhet- det fanns ju bara tidiga bilder vid stomresningen ?

(K

Trollisbo sa...

Hej Klas

jo då jag har fler bilder på huset, ute har det inte förändrats så mycket som man vill. =) Ser till att lägga upp dem senare ikväll!