fredag 1 juni 2007

Semester = inga nya inlägg

Nåja, nu har det gått en vecka på semestern och attans vad det händer grejer.

Vi börjar där vi slutade sist med grannar och chaufförer.
Staketet hos grannen är lagat, dock inte olja/betsat eller avtvättat. Inväntar reaktion...
Chaufförerna har skött sig, inte en enda har varit uppe på hans himla staket.

Veckan startade med att vi var och sa upp vår lägenhet. Vi kommer att behålla den hela augusti ut för att då behöver vi inte stressa med städningen/flytten. Nästa anhalt efter kommunfastighet var energi och miljöbutiken. Vi hade akut slut på soppåsar, vårt område är med i nått test för en ny form av sortering. innebär olika färger på påsar för olika typer av avfall, krångligt men bra för våra sopor har varit nästan befintliga sen det drog igång. När vi ändå var i butiken passade vi på att kolla hur det går med anslutningarna för el och vatten/avlopp. Elen var i det närmaste klar, endast grävning återstår och det ska samordnas med VA. Tyvärr kunde de inte i butiken svara på vad som hände med VA för det var någon annan falang av E-a Energi och Miljö... Vi fick nummret till någon som visat sig vara omöjlig att få tag på. Dock så verkar det inte behövas då det stod en nisse och markerade ut vart de ska gräva i marken redan igår =) Han sa de berömda orden "Det är på gång!"
Nåja nu händer det iaf nått. Vi kan ju inte värma upp huset med golvvärmen innan vi fått vatten.

Ut från den butiken styrde vi kosan till Telias anrättning. Många diskussioner och tankar kring detta med att dra in fast lina från Telia. Dels så får man slanta upp en rejäl summa för att de ska dra in telfon och sen kostar ju oftast Felias abbonemang något mer än övriga operatörer. Får se om vi kan göra någon deal... Vi behöver ju Internet och TV också.
Nåväl i butiken tar vi snällt en nummerlapp och strosar runt för att kika på nya mobilmodeller och annat skoj som kan finnas. Det är fem nummer innan oss och vi väntar ändå i ca 40 minuter innan det blir vår tur. Fram till oss kommer en expedit om max 20 år, vi säger snällt att vi vill ha en offert på en ny fast anslutning till nybyggd villa. Hör och häpnad... Man kan inte beställa/begära något sådant i en Teliabutik, det MÅSTE man ringa till deras Kundtjänst och beställa. Genast undar man vad butiken har för funktion, utom att kränga mobiler med abbonemang? Expediten stolpar iväg och återkommer med en telefon där hon i förväg knappat in nummret till kundtjänst, lämnar oss vid disken och säger att "det brukar inte ta så lång tid i kön". Kan ju lungt säga att vi lämnade luren på disken och gick vår väg. Vill vi ringa till kundtjänst kan vi göra det hemifrån.

Lunch inmundigades och vi bestämde oss för att åka iväg och spana in vad man kunde göra för deal på spackel och annat i den vägen. Flügger stod först på listan.
Inne på Flügger så strosar vi en stund, kikar på färg, tapeter och annat skoj. En expedit uppmärksammar oss och vi talar om vad vi har för ärende. Han frågar hur mycket vi ska spackla och vi svarar, ett hus! I nästa andetag inser han att på de här två dårarna finns det pengar att tjäna, fram med en kundkort och så ser han till att vi får 30% rabatt på allt vi handlar där. Lyckliga beställer vi 60 liter spackel och kör iväg. Och inte att förglömma två rullar med pappersremsor att ha i alla skarvar. (Pappa tittade på oss och insåg att när han byggde var det minsann vävremsor och varför har de tagit bort dem? Pappersremsor ska vara bättre, sägs det...) Enligt butiken ska det numera vara pappersremsor istället för väv och man kan antingen spackla fast den eller spackla först och sen vävlimma dit skräpet.

Vi huset konkar vi in allt spackel och konstaterar att ingen av oss har någonsin hållit i en spackelspade. Men vi prövar oss fram och det går faktiskt riktigt bra. Vårt stora badrum är nu spacklat två gånger, nåja taket är det iaf, resten spelar inte så stor roll för det ska ändå kaklas ovanpå. (Därav att vi började där, inget av det kommer att synas)
Måste säga att vi faktiskt nu fått snurr på hur man ska göra, kommer att bli riktigt snyggt om nått rum eller så... (tur att det finns gott om slippapper)

Pappa och jag skulle förr förra helgen sätta fönsterträ, det blev inte så. Vi gjorde något annat helt oviktigt istället... Men nu i veckan har vi ägnat en hel dag åt att sätta trä i alla fönster. Vi kommer att sätta trä i dörröppningar under söndagen nu i helgen. Det blir fantastiskt snyggt med det vita träet mot marmorn i botten. I allrummet blev det så bra att jag genast såg fördelarna med att inte ha några gardiner.





















Idag har vi ägnat hela dagen åt att göra klart den förbenade ventilationen, fast klara blev vi inte. Det är två rör kvar att dra till det som ska ner i innertaket, dock är alla hål i innertaket klara så det handlar om att ansluta rörstumpar till varandra. Bilden ovan visar startkit med böjar och skruvar.
En tigersåg med plåtblad rekommenderas för sågning av spirorör, fantastiskt smidigt och det blir rakt, man behöver inte snurra röret om man har ett tillräckligt långt sågblad. Imorgon ligger planen på att göra klart genomföringarna till yttertaket. Det ska nog gå bra för nu har vi löst i vilken ordning man ska sätta alla grejor. Beskrivning och bilder på detta kommer.
Det som vi drog för ventilationen inne började vi vid pannan sen gick vi till varje ny punkt där ett rum skulle kopplas på. Stamröret är 125 mm och rören som går till rummen är 100 mm. Till varje rum sätter man en T-korsning som drar iväg till det rummet där man gjort sitt hål. I varje skarv har vi tejpat och skruvat med självborrande skruv, rekommederas varmt istället för popnitar. För att rören inte ska skramla har vi lagt en remsa med gummi runt röret där det vilar mot en takstol.
Bild på pappa genom hålet som röret skall gå i.

Ohh glömde, i helgen innan denna satte vi ju klart innertaket. Sneda väggar och korta väggar och allt annat ordnades. Vi var från början lite oroliga för att skivorna inte skulle räcka. Det var ingen fara vi fick hela två trasiga skivor över... Det var dock lite lurigt att sätta skivorna i badrummet där vi har den sneda väggen. Många od och tankar gick åt, en provskiva skapades och vi fick det rätt första gången. Knepet var att kolla efter hur långt skivan skulle sträcka sig på den sneda väggen och sen mäta från det hörnet till dit där det sneda började. En linje där visade lutningen på taket.

Inga kommentarer: