söndag 5 augusti 2007

Kanske ordning på internet

Anledningen till att det inte blivit något på bloggen den senaste veckan är att vårt internet har fungerat allt annat än bra. Eller, det är nog inte Internet som har strulat utan vår router. Vi har haft vår raring (Netgear rp614) i nästan ett år och allt har fungerat felfritt. Dock på sistone har jag var och varannan minut tappat kontakten med nätet och varit tvungen att starta om webbläsaren. Virus är ju det första som dyker upp i sinnet... När man kollat det börjar man genast med nätverkskortet och nya drivisar till det... Efter att man kollat det kollar man sladden... Efter att man kollat det börjar man med sin ISP... Efter att man kollat det, börjar man fundera på om man är frisk... Efter att man kollat det ger man sig i kast med routern. I nätverkstrafik finns något som kallas för MTU, kort för Maximum Transmission Unit. Funktionen är att den anger största paketstorlek för ett kommunikationsprotokoll, vissa funktioner i datorn och hos ISP trivs bäst på vissa tal. Vår router visar det sig trivs bäst med MTU satt till 1468 vilket är optimerat för DHCP.
Nåja sidospår... Nu till husbilderna!
Det blir inte så många från utsidan för det är direkt inget som förändras där, nja kanske att det efterhand blir mer skräp eftersom insidan av huset töms på sådant =) Nästa vecka hoppas vi att insidan är klar så långt vi kan innan elektriker och såna är klara och då ska vi jobba utomhus med hängrännor och takfotsfoder.

Detta är innan huset restes
Nu när det är lövat på sommaren blir det svårare att få en överblick på hur tomten egentligen ser ut. Då när vi hade chansen att ta många sådana översiktsbilder var man mer fokuserad på vad som skulle ske under presseningen.

Vägen upp till huset
Bilden är tagen uppifrån sidan av det som idag används som ingenting och sedan ska bli uppfart och carport. Vi har inskrivet i bygglovet en carport och då har vi fyra år på oss att uppföra den. Vi kommer inte att bygga den exakt så som det ser ut på ritningen från myresjöhus men det kommer att komma upp en.

Husets framsida
Just nu är det ganska svårt att uppskatta storleken på framsidan eftersom den är belamrad med delar till hängrännor och virke som inte använts eller som är över.

Gavlen på infartssidan (Andra sidan gör sig inte på bild det är så lite tomt där... Inte för att den är stor någonstans)
Den här sidan av tomten och huset används nu som lastningszon, där samlas allt som ska köras iväg till tippen och allt som ska bäras in i huset. Det som ligger på sidan är faktiskt bortkört.

Baksidan
På baksidan av huset finns en smal remasa med tomtmark, kanske tråkigt tycker en del... Vi själva tycker att den är mysig och intim, när det är lövat är det inte en själ som ser in till den och vi ser inga andra vi heller. Längst bort i hörnet ser man skillnaden i nivå, dvs uppe på krönet befann sig tomten innan sprängning och efter sprängning där nere =) (Självklart?)
Eftersom vi sprängde så mycket finns det en massa fin vit sten på framsidan, mest används den som fyllning av tomten men en del av stenen kommer vi att använda i en stengång på tomten. Ingen vet riktigt hur men när man är ute kikar vi efter platta stenar som kan gå att använda som gång.



Nu till insidan och mera tapetande =)
Så här glad ska man vara medans man jobbar


Glada killar i nymålad tvättstuga


Så här ser rummen ut när tak- och golvlister börjar sättas upp. Det är fantastiskt snyggt om jag får säga det själv.
Tänk på att när man sätter lister i taket ska de vara några millimeter för långa! Detta för att när man sedan trycker till dem blir hörnen om man girsågar dem mycket snyggare. Se närbild på detta nedan. Detsamma gäller även golvlister om man girar dem men vi har valt att inte göra det. Dels för att det inte syns och dels för att det går fortare. Givetvis girsågar vi de hörn som går utåt i rummen som på fondväggen i vardagsrummet.


Tvättstugan
I tvättstugan kommer vi att ha grått klinkers på golvet och väv på väggarna. Att sätta väv är inte så svårt då den är mycket styvare än vad en tapet är. Jag använde mig av kirurghandskar för att slippa på glasfiber stickor i fingrarna. När man sätter väv är det viktigt att man har mycket lim på väggarna och att de är förlimmade så att limmet ägnar sig åt att fästa väven istället för att mätta väggen. Vi använde oss av vävlim avsett för våtrum och det är något fastare konsistens än vanligt vävlim. Väven målas sedan med en 40 färg, tex Robust från Nordsjö. Vi velade länge med vilken färg det skulle vara... Tillslut blev det en pistage-mintgrön färg som just nu skulle kunna lysa upp det mörkaste rum. Fast den kommer att mattas av när klinkerserna och allt annat flyttar in i det rummet.

Pilligt värre var det att sätta väv bakom alla rören, rekommenderas en lång böjd pensel så att man slipper riva sig på rören. Vi har försökt se till så att man inte ska riva sig, därav de avskurna flaskorna som sitter över rören som ar ihopnypta av rörmokaren.

Resultatet!


Stos i köket över röret till köksfläkten
Man måste ju täcka över röret från fläkten på något bra sätt... Vi fixade till en stos av vit melaminskiva, dock var det så att det blev en mycket vitare vit än den som vi har på köksluckorna. Raskt tapetserades stosen och kläddes in med taklister. Snyggt jobbar av sambo med lillebror. Tänk på att när man tapetserar ovanför köksskåp, lämna ca 5 mm ner till skåpkanten. Detta för att det samlas stekfett ovanpå skåpen och har man då ett mellanrum suger inte tapeten åt sig detta och blir därmed inte missfärgad. Vi har även målat det mellanrummet med en vit 20 färg för att lätt kunna torka av.

Fondvägg i vardagsrummet
Tapet, Etage bourussan. Detta är en easy-up som jag tidigare nämnt. Otroligt smidigt med vävlim direkt på väggen och sen upp med tapeten. Ett tips när man ska gå runt två ytterhörn som vi gjorde här är att börja med en tapet på mitten av väggen. Anledningen till detta är att då hinner det inte bli så snett ifall att väggen inte skulle vara riktigt rak. Och vems väggar är spikraka =) Tapeten i sig är nog den snyggaste jag någonsin sett, det syns inte här men den har inslag av siler och guldfärg som skimrar. Välkommen ut att kika och känna!

Övrig tapet i vardagsrum hall och kök
Tapeten som sitter runt fondväggen är en ganska kall grå färg som passar mycket bra till vitt. Runt fönstren till vardagsrummet och i köket blev det otroligt bra, jag börjar förstå varför en del inte har gardiner till sina fönster...
I dag på dagen har jag ägnat mig lite åt att sätta upp de friskluftsventiler som ska sitta på väggarna och svara för att vi får in luft i huset. Jag hade lite svårt med att de var stora och vita fyrkanter som skulle sitta på väggarna men nu när de har setat en dag så tänker man inte på dem, dessutom kommer de flesta att döljas bakom en gardin.

Återkommer när det finns mer att skriva om =) (antagligen imorgon, då kakelnissarna kommer då) Tills dess ha det gott

1 kommentar:

Fröken Isakson sa...

Vad kul att få se lite mer bilder från huset och även tomten :). Verkar bli dömysigt.